Does dietary fiber prevent suicide?

食物繊維は自殺を防ぐ?

Surprising effect Mexican foods have

―メキシコ料理の意外な効果―


Mexico is known for hot cuisines made from corn, kidney bean and a wide variety of chili pepper. There is the view that those foods are one of factors responsible for the country’s extremely low rate of suicide. Koichiro Fujita, professor emeritus at Tokyo Medical and Dental University and an authority on infection and immunology, wrote in his book two years ago that dietary fiber richly contained in beans has an effect of reducing stress and creating an intracerebral substance which makes you feel happy. He said fewer Mexicans commit suicide because they take plenty of dietary fiber.

メキシコと言えば、トウモロコシ、インゲン豆、多様なトウガラシを用いた辛味の効いた料理で知られている。その料理が世界的にみて極めて低いメキシコの自殺率の1つの要因になっているという見方がある。感染免疫学の権威、藤田紘一郎東京医科歯科大名誉教授が2年前に書いた著書の中で明らかにしたもので、豆類に多く含まれる食物繊維にはストレス解消効果や幸福感の源となる脳内物質をつくる効果があり、これを多量に食べるメキシコ人に自殺者が少ないことにつながっているというのだ。

 

According to a list of suicide rates announced in 2015 by the World Health Organization (WHO), Mexico ranked 137th among the 170 countries covered while Japan placed 17th. Some 30,000 people annually commit suicide in Japan which is infamously known as a “suicide country”.

世界保健機構(WHO)が発表した2015年の世界自殺率ランキングによると、メキシコは調査対象170カ国中137位と極めて低位にある。日本はどうかというと、17位。年間3万人近い自殺者がいる日本が〝自殺大国と言われるゆえんだ。

 

It is generally said that Latin races like Mexicans rarely commit suicide. That is perhaps because they are cheerful and bright by nature and feel less stress. The warm climate and the Christian belief that bans suicide may also be the reasons. It is interesting to know that their greater intake of dietary fiber comes along with those reasons.

 一般的にメキシコ人などラテン民族には自殺者が少ないと言われている。陽気で明るく、ストレスの少ないその気質、気候温暖、キリスト教が自殺を禁じていることなどが理由と言われてきた。これに食物繊維摂取量の多さが加わるというのは興味深い話だ。

 

According to the standard table of food composition released in 2015 by the Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology, vegetables other than beans routinely eaten by Japanese people contain only 1.8 grams of dietary fiber per 100 grams whereas chickpea, lentil, kidney bean respectively contain 8, 17 and 13 grams of dietary fiber per 100 grams.

文部科学省が昨年発表した日本食品標準成分表によれば、我々日本人が普段口にしている豆以外の野菜に含まれる食物繊維量は100グラム当たり1.8グラムほどしかないのに比べ、レンズマメ、ヒヨコマメ、インゲンマメの食物繊維量は同じく100グラム当たりそれぞれ8グラム、17グラム、13グラムだ。

 

Frijoles refritos, served on a table with a cup of orange juisce
Frijoles refritos, served on a table with a cup of orange juisce

An average Mexican takes more than 50 grams of dietary fiber per day. What about Japanese? The Ministry of Health, Labor and Welfare advises Japanese males and females aged 18 or over to take at least 19 grams and 17 grams, respectively, per day. But it says both actually take only 12 grams per day on the average. This means Mexicans take four times more dietary fiber than Japanese.

メキシコ人の平均的な1日の食物繊維摂取量は50グラムを超える。日本人の場合はどうか。厚生労働省による食物繊維摂取の1日の目標量は、18歳以上の男性で19グラム以上。女性で17グラム以上とされているが、実際は男女ともに平均して12グラムほどしか摂取していないのが現状だ。つまり、メキシコ人は日本人の4倍もの食物繊維を日ごろ摂取しているのだ。

 

There is a Mexican dish called “frijoles refritos”. Though little known to Japanese, it is an essential food for Mexicans. This is a pasty dish made with beans. They have it either by putting it on tortilla chips (made from corn flower) or rolling it with tortilla (pancake also made from corn flower) just like salsa which means “soybean sauce”. Frijoles refritos is indeed rich in dietary fiber. Why don’t you try it in dinner this evening to eke out your meager dietary fiber intake and ease your stress?

 

メキシコの豆料理の1つに「フリホーレス・レフリトス」という、我々日本人にはあまり馴染みのない料理がある。メキシコ人にとっては欠かせない料理だ。これは、豆をペースト状にしたもので、「大豆ソース」を意味するサルサと同じように、すりつぶしたトウモロコシでつくるトルティーヤチップスにつけたり、トルティーヤで巻いたりして食べる。食物繊維豊富なことは間違いない。食物繊維の足りないあなた。ストレスに悩むあなた。今夜はメキシコ料理を味わってみてはいかが。(Written by: Chika Sato)(佐藤千華)